Тараторът е най-вкусен, когато е направен с домашно кисело мляко, а когато се вложи и много любов става още по-вкусен. Това каза за БТА Красимира Кавръкова от Гецово. Тя и нейните съотборници от Народно читалище ”Просвета-1882” в разградското село спечелиха приза за бързина в забавното състезание „Да правим таратор, а не терор“. Традиционната проява е част от програмата на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествените занаяти. Заради дъжда част от задачите по приготвянето на студената супа отпаднаха.
Красимира е млад човек, но сподели, че от години не купува кисело мляко от магазина, а сама си заквасва. „Правя го предимно от овче мляко и мога да се похваля, че децата ми много го харесват“, каза Красимира. 
Гецовлии получиха и наградата за най-артистичен и творчески подход при правенето на таратор. Представителите на читалището в селото са редовни участници в състезанието, като миналата година те спечелиха приза за сръчност. 
Най-оригинална българска студена супа с кисело мляко, краставица, чесън и копър приготвиха момчетата от Колумбия. Хуан Давид, Сантяго, Даниел, Давид и Джоан разказаха, че за първи път опитват таратор, но им е харесал, бил освежаващ и лек. По думите на момчетата лятното ястие прилича много на тяхна супа, която правят също от мляко, но не от кисело, а прясно. Те споделиха още, че обичат супи, но предпочитат рибата, ориза и месото.
Наградата за сръчност при правенето на таратор журито присъди на отбора от Бурса. Те заявиха, че тараторът е близък по състава си до турския джаджък, като разликата е в това, че се използва и магданоз. Призът за вегетариански таратор без нарязани пръсти бе спечелен от участниците от Авджълар. 
За всички отбори имаше по една диня и по бутилка мастика, а всички участници получиха фланелки с логото на панаира.