Света литургия отслужи Видинският митрополит Даниил за храмовия празник на старинния храм "Св. Пантелеймон" във Видин. На 26 юли бе отслужена празнична вечерня, а днес, когато православната църква почита паметта на светеца - света литургия. Десетки миряни се събраха в малката вкопана черква на празничното богослужение.
„Православната църква празнува подвига на вярата на този мъченик и лечител повече от хиляда и седемстотин години. Свети Пантелеймон не е страдал за земна правда, не отстоявал някакви негови възгледи. В своя земен живот е помогнал на много хора. Неизброими са чудесата, които върши светеца и до ден днешен. Християните се молим за неговото небесно застъпничество и помощ“, каза в проповедта си Видинският митрополит Даниил.
Старинният храм "Св. Пантелеймон" се намира в двора на Видинската митрополия и е обявен за национален художествен паметник. По информация на сайта на Община Видин основите на храма са положени през Средновековието, а през 1636 г. е изографисан. Била е катедрална църква на видинските митрополити през XV - XVIII в. Черквата е каменна и правоъгълна, вкопана в земята около 1,40 м. В този храм е служел Софроний Врачански по време на престоя му във Видин. В църквата „Св. Пантелеймон“ се съхраняват две икони с ценни и красиви обкови, изработени от видинските златари през 1823 г. и 1832 г.
На 27 юли се чества и успението на св. Климент Охридски. На този ден Църквата е отредила да се чества паметта на седемте славянски просветители: Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отреден отделен ден, но днес те се празнуват заедно като св. Седмочисленици.