Областният управител на Кюстендил Александър Пандурски изказа специални благодарности към всички пожарникари, доброволци, ръководители на институции и техните екипи, включили се в борбата с пожара, пламнал във вторник следобед в горския район над сапаревобанските села Ресилово и Овчарци. Над 100 души се организираха и се качиха до стръмния и труднодостъпен терен в гората, за да потушават огъня, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Кюстендил.
"Благодарение на бързата реакция и добрата координация между институциите, пожарът беше бързо локализиран и овладян. С оглед труднодостъпния терен, веднага бе изпратена необходимата техника и оказано пълно съдействие от всички институции. Десетки доброволци от общините Сапарева баня и Дупница също се организираха светкавично и се отзоваха да помагат в потушаването на огъня. Ръководството и служителите на Пожарна безопасност и защита на населението, на Югозападно държавно предприятие – Благоевград, градоначалниците на Сапарева баня и Дупница, кметовете на селата Ресилово, Бистрица, Самораново, Овчарци и Сапарево, ръководството и служители на Държавните горски стопанства в Дупница, Невестино и Самоков, на дърводобивните фирми "Валявица ВВМ" и "Паничище лес" - действаха адекватно, смело и реагираха своевременно. 
Това е добър пример как трябва да работят институциите при една кризисна ситуация“, заявява областният управител.
Огънят е тръгнал от сечищен район, предстои да се разследват причините, а по случая е образувано досъдебно производство, казаха от полицията. 
Пожарът възникна в Рила планина между селата Ресилово и Овчарци, община Сапарева баня около 17:00 часа на 25 юли и беше потушен снощи.