Писателят и носител на тазгодишната международна награда "Букър" Георги Господинов ще води майсторски клас по творческо писане в рамките на литературната програма на 39-ото издание на празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол (28 август - 5 септември), съобщават организаторите. 
Участниците в майсторския клас ще имат възможност да обменят опит с автора на "Времеубежище" в тридневен интензивен клас, който ще се проведе от 1 до 3 септември в Художествената галерия в Стария град на Созопол. Младите творци ще получат диплом за завършен майсторски клас по творческо писане, а на 3 септември ще представят създадените по време на класа творби пред публика. След това гостите на фестивала ще имат възможност да се срещнат с Господинов, чиито книги са преведени на над 30 езика, в двора на Художествената галерия при вход свободен. Литературната програма на фестивала тази година ще предложи на 2 септември и среща с носителката на Нобелова награда  за литература от 2015 г. – Светлана Алексиевич. Тя ще проведе разговор с Марияна Кацарова, специален докладчик на ООН по правата на човека. На 29 август ще се състои и премиерата на книгата на журналиста, поет и драматург Стефан Цанев - „Небесна гледна точка“, която ще бъде водена от Доротея Тончева. На 30 август издателство "Сиела" ще представи мемоарната книга „Неизмислената история на един български германец“ на Иван Илиев, а веднага след това и романа „Екстазис“ на Радослав Бимбалов. На 31 август издателска къща "Жанет 45"  ще срещне публиката с новата книга „Диктатори, трактори и други приключения“ на писателя и журналист Димитър Кенаров. На 1 септември Александър Секулов ще представи ,,Корабът на сирените“ на издателска къща „Хермес“, а на 4 септември ще бъде отбелязана 125-годишнина от създаването на Българската телеграфна агенция (БТА). Както БТА писа, освен литература, в програмата на фестивала са включени и множество културни събития с участието на имена от българските театър, музика и кино. За почитателите на театъра в програмата са включени постановки на Народен театър „Иван Вазов“ и Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, Драматичен театър - Пловдив и други.
На сцената на амфитеатър "Аполония" празниците на изкуствата ще бъдат открити с гала концерт на оркестъра, солистите и балета на Националния музикален театър „Стефан Македонски“. В програмата са още рок групите "Сигнал", Б.Т.Р. и "Фондацията", поп изпълнителките Михаела Маринова и Мария Илиева, както и триото на Васил Спасов и джаз секстет с музиката на Йосиф Цанков.
Ще има и филмови прожекции в лятното кино, като в афиша са „Шекспир като улично куче“ с режисьор Валери Йорданов, „Анна“ на Боримир Илков и "добрият шофьор" на Тонислав Христов.