Министерството на образованието и науката (МОН) учредява отличието "Пробуда" за българските учители зад граница. Първия почетен знак връчи днес министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на Снежина Мeчева. Тя е дългогодишен директор на Българското училище към посолството на България в Лондон и е преподавател по български език и литература, съосновател е на Асоциацията на българските училища в чужбина. Церемонията се състоя по време годишната конференция на асоциацията в София, съобщи пресцентърът на МОН.
"Наименованието на отличието е "Пробуда", защото вие сте съвременни будители - далеч от дома съхранявате българския дух и го пренасяте през годините", каза министър Цоков. По думите му то ще се присъжда ежегодно от МОН на учители зад граница, като номинациите ще се съгласуват с Министерството на културата, Министерството на външните работи и с българските общности зад граница. "Характерно за неделните училища е, че те са обединителен център на хора с кауза - да представят историята и културата ни на българските деца, родени далеч от дома. Благодаря ви за вашата дейност и се надявам с нашето отличие да ви вдъхновим, да бъдете все така отдадени на тази кауза", каза министър Цоков.
Той съобщи, че вече е имал срещи с организациите на българските училища зад граница и са обсъдили проблемите, които срещат. “Ще използваме вашите знания и умения, за да ги решаваме. Предизвикателствата пред вас не са толкова различни и от проблемите на българската образователна система. Затова и трябва да променим насложеното разбиране да търсим отделни решения, а да работим за цялата система като едно цяло" каза министърът. По думите му стъпка в тази посока е разписването на две нови национални програми към МОН, по които се финансират и дейности на неделните ни училища зад граница.
Отличието "Пробуда" е статуетка във формата на петел, изработена от Вежди Рашидов.
Поздравление към участниците в конференцията отправи и председателят на парламентарната комисия по образование и наука Красимир Вълчев.
На 26 октомври 2022 г. МОН съобщи, че се преосмислят моделите и политиките за изучаване на български език и литература зад граница, и да се предложат нови учебни стандарти, програми и методики за обучение на децата, които посещават българските неделни училища в чужбина. Това бе фокусът на практико-приложната конференция "Българските училища в чужбина - лаборатории за създаване на стандарти по български език като втори/чужд за деца и младежи", която се състоя до 28 октомври в Италия.
Акцентът по време на дискусиите бе свързан с изготвянето на стандарти по български език за деца и младежи, родени и израсли в чужбина. Друга тема бе мотивацията на семейства от български произход за включване на децата им в изучаване на български език, литература, история и география в неделните ни училища, както и работата с деца със специфични образователни изисквания и с деца, необхванати в училищната мрежа.