Темата със замърсяването, предизвикано от взривяването на язовира „Нова Каховка“, беше преекспонирана и се разпространяваше като фалшиви новини, това беше акция, каза днес пред журналисти във Варна министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Той подчерта, че ведомството стриктно следи качеството на водите край нашата страна. Мониторингът е непрекъснат, но не заради случилото се с „Нова Каховка“, а по принцип заради сигурността на гражданите и летовниците, допълни Попов. Той уточни, че наблюденията върху качеството на водите са много по-интензивни и подробни от началото на войната в Украйна, като се отчитат и всички възможни рискове. Засега няма нищо тревожно, подчерта министърът и допълни, че всички резултати от направените изследвания стават достояние на цялото общество.
Министърът на околната среда и водите бе сред гостите на церемонията по случай 2-годишнината от влизането на научноизследователския кораб с бордови номер 421 „Св. Св. Кирил и Методий“ в състава на Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна. Тържеството уважиха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, представители на държавната и местната власт, на академичната общност от Варна и Бургас. Сред гостите бе и генералният директор на БТА Кирил Вълчев, който представи новия брой на списание ЛИК, посветен на плаването на НИК 421 до Ледения континент.
По случай годишнината и за изключителни заслуги и резултати флотилен адмирал Боян Медникаров награди екипажа на кораба с предметни награди.