Проектът на “Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Стара Загора по реконструкция на водопроводната мрежа в Казанлък ще бъде изцяло завършен в поставения краен срок, който е 30 септември. Това съобщи пред журналисти ръководителят на проекта инж. Пеньо Пейков.
От думите му стана известно, че дейностите в града се изпълняват от консорциум от три фирми, избрани от “ВиК” - Стара Загора, една от които не изпълнява коректно задълженията си. Отговорността е споделена и е на целия консорциум и в случай че въпросната фирма не изпълни задълженията си, поверените ѝ участъци ще бъдат довършени от останалите две, посочи Пейков.
Той определи работата на фирмата като некоректна. Инж. Пеньо Пейков подчерта, че от страна на възложителя се оказва всякакво съдействие, редовно заплащане и няма как да бъдат създадени по-добри условия за изпълнителите. “В договора, който сме подписали в трите фирми, има предвидени механизми за санкциониране, които ще разгледаме”, коментира още инж. Пеньо Пейков и уточни, че евентуални санкции ще бъдат към целия консорциум, а фирмите в него ще преценят как да ги разпределят помежду си.
На пресконференцията присъстваха още кметът на Казанлък Галина Стоянова, заместник-кметът Даниела Коева, както и представители на фирма “Копекс”, която е една от трите фирми в консорциума и все още има недовършени дейности и на фирма “Шрабаг”, която изпълнява дейностите по асфалтирането на разкопаните по проекта обекти. Представители на изпълнителя “БГ Ленд”, който работи по проблемните участъци, не присъстваха на срещата, въпреки отправената към тях покана.
Галина Стоянова коментира напрежението от страна на гражданите, които живеят по проблемните улици, един от които е квартал “Кулата”. “Гражданите остават с впечатлението, че отговорността по този проект е на Община Казанлък. Проектът е на ВиК – Стара Загора, те са избрали изпълнителите. На добра воля и в полза на жителите Община Казанлък осигурява средства за цялостно асфалтиране на улиците там, където проектът предвижда то да стане на траншеи”, коментира тя и напомни, че средства за това са предвидени за няколко улици в Казанлък извън проекта на ВиК. Стоянова призова гражданите да проявят търпение и изрази надежда ангажиментът на консорциума да компенсира проблемите в участъците, поверени на фирма “БГ Ленд”. Тя посочи, че администрацията реагира на всички жалби на граждани, както и на публикации в социалните медии в рамките на своите правомощия, а контрол се осъществява своевременно.
През вчерашния ден се появиха публикации в социалните мрежи от живеещи на улица “Тюлбенска” в квартал “Кулата”, която е в обхвата на дейностите на фирма “БГ Ленд”. Живеещи там коментираха за БТА, че улицата е разкопана от началото на май т.г. и по нея не се работи, а в момента е напълно непроходима както за превозни средства, така и за пешеходци. Те настояха за спешни мерки от страна на отговорните за това институции и заплашиха с подаване на жалби. “Улицата е много тясна и с много къщи, а разкопаването на всички разклонения затруднява достъпа на гражданите до техните домове. Обещанието на фирмата беше да правят отклоненията и да ги затварят, но то не беше спазено”, коментира Галина Стоянова. Тя посочи, че улицата е посетена от екип на Общината и на фирмата изпълнител и вчера две от отклоненията са запълнени, но предстои още много работа и отбеляза, че от администрацията ще съдействат в рамките на правомощията си.
Галина Стоянова допълни, че живеещи на улица “Бъкстон” в същия квартал са заплашили с гражданско неподчинение, тъй като улицата е разкопана от месеци. Тя призова техническите ръководители на проекта и на другите две фирми от консорциума да поемат ангажимент за довършване в срок на всички дейности, независимо от забавянето от страна на „БГ ленд“.