Това, че България има научноизследователски кораб е пример, че българите можем да постигаме съгласие при голяма ясна цел. Това каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев при представянето на новия брой на списание ЛИК в Националния пресклуб на агенцията на борда на „Св. св. Кирил и Методий“, акостирал на Морската гара във Варна. 
Нарекохме броя „До Антарктида и назад под български флаг“, правейки връзка със знаменитото пътуване на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“, посочи Вълчев и подчерта, че важната му цел е българската наука да има по-голяма видимост. С присъствието на постоянния кореспондент на БТА Константин Карагьозов на кораба по време на цялото плаване до остров Ливингстън и обратно в продължение на повече от четири месеца ние получихме един ежедневен корабен дневник за всичко по-важно, което се е случвало, за научните изследвания и за проблемите по време на плаването. Всичко е поместено в това списание, защото заслужава да има памет за това паметно плаване, изтъкна Вълчев. 
В началото на броя генералният директор на БТА разказва историята на българския научноизследователски кораб (НИК 421), в която правителства и министри от различни политически сили са били абсолютно единодушни за неговото съществуване. Това според него е пример, че българите можем да постигаме съгласие при голяма ясна цел.
Имаме основание за самочувствие заради това, че достигнахме до Антарктида със собствен кораб, посочи Вълчев. Това споделя и капитан Николай Данаилов, който изразява радостта си от възможността да си възвърнем самочувствието на морска нация, каквато сме били допреди петнадесетина години. В броя са отразени и акциите, с които България помогна на Испания и Турция по време на експедицията на полярниците тази година. 
Според генералния директор на БТА списанието отразява и погледа към утрешния ден чрез казаното от проф. Христо Пимпирев, че когато правим нещо то трябва да е за вечността, защото великите нации са тези, които гледат в бъдещето. С екипа на професора търсихме как да формулираме посланието от мисията и да преведем науката на разбираем език, защото българите обичат практичните неща, сподели още Кирил Вълчев. Той смята, че НИК 421 вече е доказал практичната си полза и в Черно море с изследванията, които прави на чистотата на водата. Освен това корабът върши работа и на Висшето военноморско училище във Варна за обучението на курсантите. 
Оказва се, че БТА е единствената информационна агенция в света с офиси на кораб и на Антарктида и с това България е първа в информационното покритие на континента, сподели още Вълчев при представянето на списание ЛИК на борда на кораба. 
Той припомни, че днес се честват Светите Седмочисленици, сред които е Свети Климент Охридски, написал похвално слово за един от патроните на кораба - Свети Кирил, който също има връзка с плаването, защото е търсил по вода мощите на римския папа Климент, които намира в днешен Херсон. Дано Свети Кирил насочва в правия път нашите стъпки и изцелява душите ни, защото всичко, което правим, в крайна сметка е за нашите души, каза Вълчев и изрази увереност, че всички, осъществили идеята за български научноизследователски кораб, ще имат покровителството на тези светци, защото са направили нещо богоугодно за нашите души.  
Броят на списание ЛИК, посветен на НИК 421, проследява дневника на специалния кореспондент на БТА при плаването до Антарктида Константин Карагьозов. Той присъства на представянето във Варна и определи като чест и най-вече отговорност ролята си на връзка между полярниците и широката аудитория. Такова плаване се случва за първи път в българската военна и научна история и се надявам, че съм успял да дам възможност на всички хора да се докоснат максимално до мъжеството на учените и военните в хилядите перипетии и до направеното от тях, за да поставят България на световната научна карта, сподели Карагьозов. Той смята, че доста държави разчитат на нас в антарктическото сътрудничество, в което всеки помага на другия, и следва да се замислим дали не можем да пренесем това и в ежедневието си, в политиката и в международната си комуникация. 
Пред присъстващите на представянето на списание ЛИК отговорният му редактор Яница Христова сподели още подробности за съдържанието на броя, в който има интервюта с флотилен адмирал Боян Медникаров, проф. Христо Пимпирев, капитан Николай Данаилов, както и подробности за мисията и живота в екстремните условия на пътуването и пребиваването на Белия континент. Изданието завършва със статия от ст.н.с. Любомир Иванов за наименованията на обекти на Антарктида и българския принос за топонимията на континента.
Христова припомни, че не за първи път списание ЛИК гостува във Варна. Миналата година бе издаден брой, посветен на българския филмов фестивал „Златна роза“, а скоро ще излезе и книжка за Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Два броя на ЛИК са издавани на английски досега с теми, които са интересни за света, припомни Кирил Вълчев, и те са за пътуването до Антарктида и за Украйна.