Досъдебно производство за присвоени пари от пенсии чрез използване на документи с невярно съдържание е образувано в Областната дирекция на МВР в Кърджали с постановление на Районната прокуратура, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в родопския град.
По първоначални данни, жител на Кърджали представя пред Териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) удостоверения за придобит осигурителен стаж с вписани неверни данни за отпускане на пенсия. Неправомерно получената и присвоена сума е в размер на около 30 000 лева. Работата по случая продължава сектор "Противодействие на икономическата престъпност" и разследващ полицай, уточниха от полицията.
През 2020 година в Кърджали придоби известност случай, при който 346 гастарбайтери се оказаха земеделски производители. Опитът за измама се разкри, след като при съпоставянето на данните, подадени в НОИ и наличното в системата на МВР за периода 1 април - 28 феувруари 2020 г. бяха установени въпросните 346 души, които не са упражнявали трудова дейност като земеделски стопани, тъй като са били извън България. На тези лица бяха постановени разпореждания за отказ за изплащане на парични обезщетения за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете. Така бе предотвратена щета за бюджета на държавното обществено осигуряване за над 2 470 000 лева.