За две години екипажът на научноизследователския кораб (НИК) с бордови номер 421 – „Св. св. Кирил и Методий“ постигна неща, за които други само мечтаят с десетилетия, каза днес командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов в обръщението си към гостите на церемонията по случай две години от влизането на плавателния съд в състава на Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна.
Михайлов подчерта, че първата мисия на НИК 421 – плаването до Антарктида, е била историческа. Той поздрави екипажа, че се е справил блестящо със задачите си. Благодарност за службата на моряците изрази и началникът на ВВМУ флотилен адмирал Боян Медникаров. Той ги поздрави за проявените упоритост и мъжество, и за положения труд по време на първата им мисия. По думите на Медникаров моряците са написали славни страници в българската военноморска история. Адмиралът благодари и на всички, които са подкрепили реализацията на проекта за купуването и оборудването на НИК 421.
Пред гостите на тържеството генералният директор на БТА Кирил Вълчев представя последния брой на списание ЛИК, посветен на плаването на кораба до Ледения континент.
(следва)