Младо семейство от Казанлък направи дарение за Детското отделение на местната Многопрофилна болница за активно лечение “Д-р Христо Стамболски”, средствата за което са събрани по време на сватбения им ден. Те закупиха уреда веноскоп, който се използва за по-лесно откриване на подкожни повърхностни вени чрез изображение, което се проектира върху повърхността на кожата. По този начин уредът помага да се намали броят на погрешните венопункции.
Семейтво Гитеви не са избрали каузата си случайно. Д-р Драгостина Цочева – Гитева е лекар-специализант към Кръвен център – Стара Загора, а съпругът и Иван Гитев е фармацевт. Те коментираха за БТА, че отдавна са решили в сватбения си ден да призоват своите гости вместо да купуват цветя, да съберат парите за каузата. Избрали са да дарят в полза на отделението по педиатрия, защото “децата са най-голямото богатство”, а конкретния уред са закупили след консултация със завеждащия на Детското отделение в МБАЛ “Д-р Христо Стамболски” д-р Стойко Стойков относно това какво ще бъде най-полезно за пациентите и за работещите там.
Дарението прие д-р Симона Косева, специализант в отделението, а управителят на лечебното заведение д-р Кети Маналова – Владкова благодари на семейството за жеста. “Искам да отбележа, че това е поредната двойка, която в сватбения си ден решава да събере средства за подпомагане на детските отделения не само в Казанлък. За нас те са третата поред двойка, която в най-хубавия си ден решава да дари част от средствата, събрани от подаръци, за нашето лечебно заведение”, посочи тя. Д-р Маналова изрази надежда тази практика да се популяризира и да продължи. “Каквото и да правим, без помощ от обществото, ние не можем да се справим”, коментира тя. По думите ѝ има нужда от промяна в нагласите, защото с всяка изминала година пациентите са насочени с все повече критика към медиците, които от своя страна “отдават личното си време, знанията си и живота си, за да бъдат в помощ на хората”. Д-р Кети Маналова подчерта, че екипът на болницата прави всичко възможно да привлича млади кадри и да създава за тях добри условия на работа. “Когато обаче отсреща стои един съпричастен човек, който уважава професията и онова, което можеш да му дадеш, това осмисля работата и живота ти”, отбеляза тя.
Според медиците от Детското отделение в Казанлък уредът ще бъде изключително полезен за тяхната работа, защото ще направи процедурата много по-безболезнена и по-малко травмираща за децата.