Три са активните огнища на пожари в област Хасково в момента,  съобщи областният управител Красимир Ангелов на брифинг сутринта днес. Заради огнените бедствия в областта той обяви още вчера бедствено положение, а пожарите бяха над осем в почти всички общини в региона.
Най-тежко продължава да бъде положението край любимецкото село Дъбовец, където стихията вилнее в смесена гора от вчера по обяд. Там теренът е труднодостъпен, в пресечени местности с голяма денивелация, поясни Ангелов. Към мястото днес ще бъде насочена тежка верижна техника, която идва на помощ от Бургас и от мини "Марица Изток", допълни областният управител.
В нощните часове вчера и тази сутрин заради силния вятър се е увеличил и пожарът, който тръгна от село Сусам, община Минерални бани. Той първо е тръгнал към общинския център, а след това през землището на село Таратево е влязъл на територията на община Хасково в близост до село Гарваново. Горят сухи треви, стърнища и неожънати ниви. Пожарът обаче отива към локализиране, уточниха от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
Не може да бъде овладяно и огнището в землището на село Румелия, община Маджарово, накъдето също пътува верижна техника. Там огънят е в смесена гора.
Военни се включват в борбата срещу стихията от сутринта днес. Те са насочени към огнището в Дъбовец, посочи още Ангелов. Пожарни екипи от София област, Пловдив, Ямбол, Велито Търново и Бургас вече са в помощ на колегите си от Хасково.