Първият европейски път на сладоледа ще бъде създаден по проект „Пътеводител на сладоледа“, изпълняван от Търговско-промишлената палата във Враца, съвместно с партньори от още 11 страни от Европейския съюз, обяви днес във Враца изпълнителният директор на палатата Мая Милова.
Проектът е финансиран от Програма „Творческа Европа“ 2021-2027 (CREA-CULT-2022-COOP). Програмата е водеща за Европейската комисия за подпомагане на културата и аудио-визуалния сектор.
Според изпълнителният директор целта на проекта е популяризиране и запазване на местното културно наследство и идентичност. Европейският път на сладоледа ще включва основните обекти, свързани с производството и културата на сладоледа, започвайки от партньорите по проекта, като ще има възможност да бъде разширен с повече теми и обекти в целия ЕС, обясни и експертът Светлана Борисова. По думите ѝ проектът се основава на критериите за устойчивост на околната среда, качество на продуктите и суровините и иновации в системата на веригата за доставки на сладоледа. 
Участващите в проекта организации и малки бизнеси ще се включат в обучения и обмяна на опит, в различни събития, сред които и пътуващ музей на джелатото. 
Намерението на партньорите по проекта е да се насърчи международният обемен на най-добри практики в областта на традиционната гастрономия и по този начин да се допринесе за валоризирането на европейското културно нематериално наследство. В  дългосрочен план това ще доведе до създаването на нови пътища, посветени на храната, музиката, танците и друго нематериално културно наследство, посочи още Борисова.