Във връзка с отбелязването на 60-годишнината от създаването на Държавен архив – Кюстендил, архивът показва дигитална изложба на тема: "Българската помощ в Скопие след разрушителното земетресение от 26 юли 1963 г. (60 години от трагичното събитие)".
От архива припомниха, че на 26 юли 1963 година в 5 часа и 17 минути, Скопие се разтърсва от силно земетресение със сила 6,9-а степен по скалата на Рихтер, което нанася големи щети – повече от 1 200 жертви, около 3 800 ранени, унищожени жилищни и обществени сгради.
Няколко дни след земетресението започват да пристигат спасителни екипи от цял свят – 87 държави, сред които и България, изпращат помощ на Скопие, за да се възстанови градът.
Архивът показва спомени на Стойне Константинов, който описва земетресението. Той разказва, че петдесет и трима души инженери и техници, десет самосвала, един кран пет тона и една лекотоварна кола, един рейс са пътували от Кюстендил до Скопие в помощ на пострадалите.
Във връзка с оказване помощ по разчистването на Скопие от катастрофалното земетресение със заповед от 20 септември 1963 г. на Председателя на Изпълнителния комитет на Окръжен народен съвет – Кюстендил са наградени участниците в техническата бригада, изпратена в Скопие по нареждане на заместник-председателя на Министерски съвет, посочиха от архива.
Документите, използвани в дигиталната изложба, са от фонд "Окръжен народен съвет – Кюстендил" на Държавен архив – Кюстендил.