Успешно завърши съвместната подготовка „PLATINUM LION 23”, която се проведе на полигон „Ново село“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. В ученията участваха формирования от Сухопътните войски на България, Албания и Република Северна Македония, които демонстрираха способности за действие в район за разполагане; при организиране бой в местност; извършване на марш, водене на отбранителен бой и провеждане на контраатака. Подготовката завърши с тактическо учение с бойна стрелба на тема „Механизираната рота в отбрана в първия ешелон на батальона”. В резултат на учението се постигна повишаване на взаимодействието и оперативните способности на участващите формирования при провеждане на съвместни действия в многонационална среда, съобщават от Министерството на отбраната.
„PLATINUM LION 23“ се проведе под ръководството на подполковник Иван Бонев, командир на 31-ви механизиран батальон – Хасково от 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора. На церемонията по закриване на учението присъства бригаден генерал Станимир Христов, командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, който благодари на участниците за положените усилия, проявените професионализъм и силна воля и мотивация при изпълнение на поставените задачи.
„PLATINUM LION 23“ е част от българо-американската подготовка „JOINT TRAINING 2“, провеждана на територията на България, съобщиха от военното министерство преди началото на учението.