Образцово народно читалище „Христо Ботев-1871” в Смолян обяви прием на изпълнители и участници за музикалните школи и състави за сезон 2023-24 г., информира председателят на читалището Иван Иванов. Приемат се самодейци за съставите за фолклорна, класическа, джаз и поп музика, както и курсисти за школата по пиано и акордеон.
Според Иван Иванов това е читалището с най-много състави в страната – 64, включително и филиал на „101 каба гайди“ в Ню Йорк.  Сред ръководителите на формациите в НЧ „Хр. Ботев“ в Смолян са професионални музиканти и емблематични имена на родопската музика като  Златина Узунова, Костадин Илчев, Мария Узунова, Красимира Чуртова.
Обявеният прием в музикалната школа е за обучение по пиано и акордеон,  за индивидуална подготовка за кандидатстване в музикални училища и консерватории, както и за дуо, трио, квартет и ансамбъл с двата музикални инструмента.  Талантливи деца  могат да кандидатстват за  съставите „Фани Бенова“, „Най“, „Зареница“, „Щурче“, „Ро войс“.   Индивидуални уроци и обучение по поп и джаз пеене ще се водят от преподавателя Мая Пичурова. Детско-юношеският фолклорен ансамбъл набира кандидати за индивидуално и групово изпълнение по гайда, за детски състави за фолклорни песни „Радка Кушлева“ и за гайдарска школа. Гайдари над 18 г. се приемат в ансамбъл „101 каба гайди“ с ръководител Костадин Илчев.  Известният гайдар е преподавател и на мъжки гайдарски хор, гайдарски състав за напреднали и формацията Фамилия „Илчеви“.  Фотографът Сашо Сарандалиев ще ръководи Кино фото клуб „Орфей“ с участието на деца от 6 до 10 клас.  Известната родопска певица Златина Узунова е ръководител на „Орфееви звуци“ (за деца от 1 до 12 клас), фолклорните  състав „Никола Кенов“ (над 18 г.) и „Надежда Хвойнева“(мъже и жени над 16 г.), школа по народно пеене, женски фолклорен хор „Маестро Атанас Капитанов”, младежки фолклорен музикален състав ”Бойка Присадова” (момчета и момичета над 7 г.). Читалището набира кандидати и за брейк състав с ръководител Руси Йосифов.