Заседание на Областната епизоотична комисия на област Добрич се състоя днес във връзка с регистриран случай на заболяване от африканска чума по свинете (АЧС) в частен двор в област Монтана, съобщават от пресцентъра на Областна администрация. 
По време на заседанието на комисията са набелязани превантивни мерки срещу разпространение на болестта. 
Заседанието бе председателствано от областния управител Йорданка Костадинова.
Началникът на отдел „Животновъдство“ в Областната дирекция по безопасност на храните д-р Пенка Николова представи актуална справка за първата половина на годината за регистрираните положителни случаи на АЧС на територията на област Добрич, посочват още от областна администрация. 
Няма констатирано заболяване в частни и промишлени обекти. Има 9 случая на положителни проби при диви свине, отстреляни на територията на Държавните ловни и горски стопанства в областта, обобщи д-р Николова. Тя посочи, че за първото полугодие в нашата страна положителните случаи са общо 121, докато в съседна Румъния данните са за 223 положителни проби при диви прасета и 259 положителни резултата при домашни свине. Специалистът отчете, че свиневъдството е дейност с голяма икономическа стойност в областта и посочи, че има регистрирани 8 индустриални обекта в област Добрич, в които се отглеждат около 135 хиляди прасета.
Началникът на отдел „Животновъдство“ предложи мерки за превенция – инвентаризация на личните стопанства, която да бъде извършена до края на месец август, като подчерта, че не е забранено отглеждането на свине за лични нужди; извършване на съвместни проверки с МВР при транспортирането на живи животни; разпространение на информационни материали на лични стопанства, където се отглеждат прасета за домашни нужди; продължаващ мониторинг на дивите прасета.
Коментирана бе и готовността с места за загробване на животни при необходимост. 
Срещу предложените мерки от д-р Николова нямаше възражения, посочват още от Областна администрация Добрич. 
Епизоотични комисии заседаваха вече в няколко области в страната във връзка с регистрирания случай на АЧС.