Биляна Кавалджиева е назначена за областен управител на Ямбол. Официалното предаване на поста от досегашния областен управител Георги Чалъков ще се състои утре, съобщиха от областната администрация.
Биляна Кавалджиева е юрист по образование. Тя беше заместник областен управител на Ямбол от февруари до август 2022 година. На парламентарните избори през октомври 2022 г. и през април 2023 г. беше съответно председател и секретар на Районната избирателна комисия в Ямбол.
Преди повече от месец областният управител Георги Чалъков сам подаде оставката си в писмо до министър-председателя Николай Денков. Чалъков тогава изтъкна, че не споделя целите и мотивите, с които е формирано новото редовно правителство. Той обаче не беше освободен и остана на поста областен управител на Ямбол до този момент.
Биляна Кавалджиева е сред шестимата нови областни управители в страната, назначени днес с решение на Министерския съвет.
"Длъжността на областния управител следва да бъде в услуга на гражданите и ще дам всичко от себе си, за да ѝ предам именно този смисъл. От съществена важност е сформираното редовно правителство да продължи своята работа, което ще позволи страната ни да излезе от политическата криза", коментира Кавалджиева.