Започва свикването на общински епизоотични комисии в област Стара Загора. Това е решено днес по време на заседание на Областната епизоотична комисия, под председателството на областния управител в оставка Иван Чолаков, съобщават от пресцентъра на институцията.
Причината за провеждане на заседанието са установени случаи на заболяването африканска чума посвинете в села в област Монтана. Болестта е констатирана първоначално при домашни прасета, отглеждани в заден двор на къща. 
„Въпреки че в други области на страната засега няма констатирани случаи на африканска чума, трябва да се справим с предизвикателството и да приведем компетентните институции в готовност да реагират незабавно при евентуално разпространение на заболяването“, каза д-р Неделчо Маринов от Областната дирекция за безопасност на храните (ОДБХ). 
Утре в ОДБХ ще се проведе и заседание с регистрираните ветеринарни лекари от областта. От дирекцията заявиха още, че ще бъдат безкомпромисни към недобросъвестните стопани, които отглеждат домашни прасета нерегламентирано и без да спазват необходимите изисквания. От там допълниха, че съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност кметовете и кметските наместници са длъжни да водят регистри на селскостопанските животни за лични нужди във всяко населено място. 
Ще бъде засилен контролът и от страна на горските стопанства. Предстоят инструкции и обучение на ловците, предвид приближаващия ловен сезон, във връзка с начините на разпространение, симптомите и опасностите от Африканската чума. Областната дирекция на МВР ще следи за нерегламентиран превоз на домашни животни. При констатирани нередности, нарушителите ще бъдат санкционирани. 
Както БТА писа заради заболяването африканска чума по свинете са умъртвени 22 домашни животни в селата Горни Цибър и Долни Цибър в община Вълчедръм.