Завърши рехабилитацията на ВЕЦ "Момина клисура" при село Момина клисура, област Пазарджик.
Модернизацията на централата ще допринесе за надеждната експлоатация на електроенергийната система на България през следващите десетилетия, каза заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов по време на отбелязването на 50-годишнината от пускането в експлоатация на ВЕЦ-а и официалното завършване на рехабилитацията на централата. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Ненов допълни, че завършената модернизация е още една стъпка към постигането на амбициозните цели за декарбонизация, които си е поставила страната ни като държава членка на Европейския съюз.
Успешното реализиране на рехабилитацията е от ключово значение за бъдещата работа на ВЕЦ "Момина клисура", посочват от министерството. Извършените рехабилитационни дейности ще намалят разходите за поддръжката на хидроенергийните мощности, ще подобрят характеристиките по отношение на нивата на напрежението и честотния контрол, ще допринесат за повишаване експлоатационната надеждност на централата и за увеличаване на електропроизводството чрез по-ефективното използване на наличния хидропотенциал.
Според заместник-министъра проектът е чудесен пример за доброто ни сътрудничество с надежден партньор, какъвто е Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), както и за доверието, което имаме от страна на донорите на Международния фонд "Козлодуй" (МФК).
Модернизацията на централата е част от проекта за рехабилитация на съоръжения от хидроенергийната система, съфинансиран с безвъзмездни средства от администрирания от ЕБВР "Международен фонд за подпомагане извеждането от експлоатация на блокове от АЕЦ "Козлодуй" (KIDSF) и със собствени средства на компанията.
По време на обиколката на ВЕЦ "Момина клисура" заместник-министър Ненов постави акцент върху дейностите по модернизацията на централата, които са изпълнени при стриктно спазване на правилата за безопасност. ВЕЦ-ът е третото стъпало на най-голямата хидроенергийна каскада в България - Белмекен-Сестримо-Момина клисура, информират още от министерството. Централата е деривационна, разполага с два вертикални хидроагрегата с турбини тип Францис с обща инсталирана мощност 120 MW, средногодишно производство от 136 GWh и необходимо водно количество за производство на електрическа енергия 56,6 m³/s. В своята 50-годишна история ВЕЦ "Момина клисура" е произвела 17 637 563 928kw/h електрическа енергия.
Както БТА съобщи, през април т.г. приключи рехабилитацията на ВЕЦ "Въча 1" в Кричим, която започна през 2020 година. Проектът на стойност 9,6 млн. лева е финансиран по Международен фонд "Козлодуй”, администриран от ЕБВР и със средства на "Национална електрическа компания" ЕАД, а рехабилитацията обхваща модернизация и подмяна на оборудване на откритата разпределителна уредба - 110 KW, подмяна на един от четирите хидроагрегата, подмяна на компоненти и модернизация на турбинните части на други два и подмяна на целите системи за управление на централата.