Акушери и здравни експерти се срещнаха с бъдещи майки по повод Световната седмица на кърменето. Тема на дискусията бе „Пътят на кърменето“, а форумът бе насочен към популяризиране на здравословното хранене и начин на живот на бременните жени, кърмачетата, децата и техните семейства. 
Много майки кърмят своите новородени, но в много случаи се отказват рано и тук е ролята на акушерката да подкрепи по-дългия процес на кърмене, каза пред репортер на БТА председателят на Алианса на българските акушерки Павлина Герина. По думите ѝ майките полагат усилия, но сравнително скоро след раждането преминават към адаптирани формули. За да се увеличи периодът на кърмене и той да достигне поне до едногодишна възраст на бебето, каквито са препоръките на Световната здравна организация, ролята на акушерката е в дълготрайната подкрепа на майката, каза още Герина. 
Според председателят на Алианса на българските акушерки Благоевград е „люлка на акушерки“, тъй като тук се полагат усилия да се съхрани професията и се обучават студенти по акушерство в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Благоевград наистина има потенциал и възможност да бъдат подкрепени майките в целия им път на майчинството, допълни Павлина Герина.
На дискусията присъстваха акушерът Ани Атанасова, здравните експерти Бианка Равначка и Валентина Георгиева, директори на детски ясли в града и др.