Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов коментираха идеята 24 май да бъде записан като национален празник в Конституцията.
По думите на Кирил Петков 24 май е един от малкото празници, обединяващи всички българи и няма такива, които да казват, че той не е празник, на който се радват. Искаме да заложим, че в духа на българската конституция трябва да има знания, писменост, култура, образование, да покажем, че не историята ние я уважаваме, а че бъдещето на България зависи от тези добродетели и затова заложихме този празник в сърцето на промените, обясни Петков.
Бойко Борисов отбеляза, че няма спор за това, че 24 май е изключителен празник, а дали да е този, онзи или друг. Има и други велики празници като Съединението, Независимостта, посочи той. Истинската за мен цел да търсим конституционно мнозинство беше съдебната реформа и нашият водач, да го наречем, по тази тема Христо Иванов го подкрепяме във всички неща, заяви той. Благодаря на колегите, че слагаме по-важното отпред, благодаря и на Асен Василев, че се включи по конферентна връзка, каза още лидерът на ГЕРБ.
Конституционните промени в частта за правосъдие са потвърдени и са обединяваща точка, коментира Христо Иванов. По отношение на 24 май той заяви, че въпросът не е за едно или друго разделение и предстоят три четения на Конституцията, което е достатъчно дълъг период, в който темата може да бъде обсъдена. Става дума за обединение, не за конфронтация, подчерта съпредседателят на ДБ.