Богата програма от 19 спектакъла и множество съпътстващи събития са подготвили организаторите за 27-я Eсенен международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът", който ще се състои в Пловдив от 10 до 21 септември.  Това съобщават от пресцентъра на местната администрация. 
Откриването на форума в голямата зала на Драматичен театър - Пловдив е поверено на студентите на проф. Маргарита Младенова от Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) "Кръстьо Сарафов". Младите артисти вече репетират дипломния си спектакъл по пиесата "Месец на село" на Иван Тургенев. Режисьор е проф. Младенова, а сценографията и костюмите са дело на Ивайло Николов. Продукцията е съвместно с Драматичния театър в Пловдив, който предоставя шанс на младите хора да изиграят дипломния си спектакъл на професионална сцена, посочват от общинския пресцентър. Така се спазва и традицията на "Сцена на кръстопът" всяка година възпитаници на НАТФИЗ да гостуват със своя продукция.
Драматичният театър ще представи и втора премиера в рамките на фестивала. На 11 септември от 19 часа в Камерна зала "Стефан Данаилов" ще се играе спектакълът "Лебеда" от Елизабет Иглоф. Преводач и режисьор е Петър Батаклиев. Сценографията е на Петър Начев, консултант на костюмите - Анета Зомбори. Автор на музиката е Явор Карагитлиев. Хореограф е Калоян Иванов. Участват Патриция Пъндева, Тодор Дърлянов и Спартак Пантелеев.
В програмата са селектирани спектакли на Народния театър "Иван Вазов", Младежкия театър, Театър "Българска армия", Драматичен театър-Плевен, Драматичен театър "Адриана Будевска", Сатиричния театър, Театър 199, Малък градски театър "Зад канала", фондация "Ден Гри", съобщават още от Община Пловдив.
На фестивала ще гостува Народен театър "Йордан Хаджиконстантинов - Джинот" - Велес от Република Северна Македония със спектакъла "Няма ток за електрическия стол" от Александър Секулов с режисьор Деян Пройковски и с премиерата на "Едуард II" на режисьора Андрий Жолдак - съвместен проект на македонската трупа и Пловдивския театър. Другото международно участие е на театрално сдружение "Реон" от Атина, които ще представят спектакъла "Елена" по Еврипид.
В програмата на фестивала са включени разнообразни съпътстващи събития, както и кръгла маса, която се превърна в традиция, отбелязват от общинския пресцентър.
„Сцена на кръстопът” е част от Културния календар на града и се осъществява с помощта на Министерство на културата, Община Пловдив и на меценатското семейство, начело с козметична компания „Роза Импекс”, допълват от администрацията. 
Както БТА писа, 26-ото издание на театралния празник през 2022 година премина под мотото "Театъра - мъдростта", а на пловдивската сцена бяха представени едни от най-добрите спектакли в репертоара на българските театри.