В Плевен с концерт бе открито 10-тото издание на Лятната китарна академия. В първата част се представи Антон Баранов от Русия. Той музицира на романтична китара от 19-и век, поясни за БТА Николай Михайлов, създател и организатор на форума, преподавател в Националното училище по изкуствата (НУИ) ”Панайот Пипков” в Плевен. Баранов е един от най-изявените изпълнители на класическа китара, лауреат на най-престижните международни конкурси по света, допълни Михайлов.
Публиката в зала ”Катя Попова” аплодира изпълненията на госта, който представи транскрипции за китара на произведения от Римски-Корсаков и Чайковски.
Програмата във втората част на концерта бе посветена на българската музика.
На сцената се изявиха Атанас Уркузунов, класическа китара (България/Франция) и Мие Огура, флейта (Япония/Франция). Двамата изпълнители представиха свои композиции и творби от други български композитори. Пред БТА Николай Михайлов отбеляза, че Атанас Уркузунов е един от най-добрите композитори за класическа китара на нашето съвремие и преподавател в Музикалната консерватория "Морис Равел" в Париж.
Концертите, включени в програмата на Лятната китарна академия, продължават до 29 юли в зала ”Божко Шойков” на НУИ - Плевен със свободен вход.
За десетото издание на академията в Плевен са се събраха 118 млади и утвърдени китаристи и преподаватели от България, Австрия, Франция, Италия, Япония, Кипър, Русия. В академията се усъвършенстват китаристи от Плевен, Варна, София, Русе, Силистра, Пловдив, Бургас, Враца, Горна Оряховица и Костинброд.
Организатори на творческия форум са Сдружение "Изкуството до мен", читалище "ЛИК" и Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" в Плевен.