Интензивен е трафикът по границите с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция, съобщиха от Главната дирекция „Гранична полиция“ - МВР, на сайта си. Информацията е към 6:00 часа тази сутрин.
По границата с Гърция трафикът е интензивен на ГКПП „Кулата“ на изход товарни автомобили. Препоръчва се на гражданите, които пътуват към и от Гърция, да използват за преминаване освен „Кулата" и „Маказа", и останалите пунктове на българо-гръцката граница – „Илинден", „Златоград", „Ивайловград" и „Капитан Петко войвода". През граничните пунктове „Маказа", „Златоград“ и „Ивайловград“ могат да преминават само леки коли и микробуси.
На границата с Румъния трафикът е интензивен на ГКПП „Кардам" и ГКПП „Видин", на изход за товарни автомобили, и за леки автомобили на всички пунктове на вход. До 18 август Национална компания „Пътна инфраструктура“ на Румъния ще извършва дейности по поддръжка на пътните платна на трасетата за товарни автомобили на ГКПП „Гюргево“, влизащи в Румъния. Движението на товарни автомобили на ГКПП „Русе“ при излизане от България ще се осъществява на старите трасета. Тази временна организация, предвид по-малкия брой трасета за преминаване, ще доведе до известно увеличение на времето за изчакване за излизане от България и влизане в Румъния. Със заповед на министрите на транспорта и на вътрешните работи на Румъния до 31 август през граничния пункт „Вама веке“, съпределен на българския ГКПП „Дуранкулак“, е въведено ограничение за движение на товарни автомобили с тегло над 7,5 тона в петък, събота и неделя, както и на официален празник на Румъния от 6:00 до 22:00 часа. В деня, предхождащ първия ден на официален празник, ограничението е от 16:00 до 22:00 часа. Преминаването през съвместните гранични пунктове „Кайнарджа"/ „Липница“ и „Крушари"/ „Добромир“ се осъществява съгласно договореното работно време от 8:00 до 20:00 часа.
На границата със Сърбия движението е интензивно на вход за леки автомобили на ГКПП „Калотина". Граничните проверки там се извършват на осем работни места за влизащи леки коли, което е пълният капацитет на пункта. Строително-монтажни дейности налагат временно стесняване на пътните платна и реорганизация на движението на преминаващите превозни средства. През празничните дни пътуващите с леки автомобили следва да имат предвид, че временната организация на движението преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за преминаване. За да избегнат интензивния трафик, граничните власти съветват пътуващите да използват и останалите пунктове на българо-сръбската граница: „Брегово", „Връшка чука", „Стрезимировци", „Олтоманци".
Трафикът е интензивен на всички гранични контролно-пропускателни пунктове с Турция.
На границата с Република Северна Македония движението е нормално на всички пунктове.