Българската история оживява на крепостта „Царевец“ с операта „Лето 893“  от Парашкев Хаджиев. Спектакълът на Русенската опера е част от афиша на Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2023 и е посветен на 1130 години от Преславския църковно-народен събор – историческата кулминация на Покръстването на българския народ, съобщиха организаторите.
Това е и българското заглавие в  афиша на фестивала, което ще бъде поставено на сцената на Царевец на 29 юли. Парашкев Хаджиев заедно с либретиста Банчо Банов са успeли да създадат опера, съчетаваща както исторически теми, които ни вълнуват като българи, така и интимно-лирични моменти, свързани с човешката душевност, посочиха организаторите.   
С нови постмодерни изразни средства в създаването на сценографията и костюмите (Денис Иванов) и режисурата (Пламен Бейков) спектакълът не търси визуална историческа автентичност, а предаване на синтезирано емоционално присъствие с директни внушения и провокация за въображението и фантазията на публиката. Такива са и посланията, които носи музиката на Парашкев Хаджиев, пресъздадена от оркестъра на Русенската опера, дирижиран от маестро Владимир Бошнаков. Хор с диригент Стелияна Димитрова – Хернани и сценичната хореография на художествения ръководител на балетната трупа Весела Василева ще превземат сцената с професионализъм и запомнящи се моменти, смятат създателите на съвременната версия на произведението.
Въздействащият образ на Борис Михаил ще изгради с вокално майсторство и актьорско присъствие басът Момчил Миланов.  Мецосопраното Глория Пенчева ще е коварната и отмъстителна Ермиара, съпруга на княз Владимир Расате, чиято роля ще бъде изпълнена от Добромир Момеков. Другият син на Борис – Симеон ще е Теодор Петков, ролята на неговата любима Севина ще изпълни  Даниела Караиванова, а тази на нейния баща, болярина Домета – Стоян Стоянджов. Сценографът Денис Иванов ще представи по неповторим жреца на Тангра  - Токту. 
Фестивалът „Сцена на вековете“ 2023 продължава на 12 август със спектакъла „Опера diva“ на Пловдивската опера – в която се преплитат музика и танц с мотиви от Верди, Пучини и Белини. С комичната опера „Дон Паскуале" от Гаетано Доницети във фестивалната програма на 24 август ще се включи Варненската опера. Музикалният сезон на Царевец ще завърши на 2 септември с грандиозна гала вечер на оперетата и мюзикъла на Национален музикален театър „Стефан Македонски“. БТА е сред медийните партньори на фестивала.