Трима души са задържани във Варна по подозрения, че имат връзка с вноса на фентанил в България, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в предаването „Лице в лице“ по БТВ. Той обяви, че за пръв път новият наркотик е засечен в България при операция в София през февруари, когато са открити шест килограма. Стоянов обясни, че става дума за особено опасно вещество, смесва се с други вещества и често хората, които го употребяват, дори не разбират това. За момента са известни два смъртни случая, свързани с фентанил. Наркотикът е засечен в София, Варна и Добрич.
В рамките на започналата преди пет дни специализирана полицейска операция срещу трафика на наркотици са задържани 250 човека и са образувани над 200 досъдебни производства, каза министърът. Иззети са 70 килограма марихуана, 50-60 килограма канабис, екстази, около шест килограма амфетамин. По повод разкритата организирана престъпна група в курорта „Слънчев бряг“, министър Стоянов обясни, че тя е наблюдавана повече от два месеца.
Според министър Калин Стоянов България се справя добре с охраната на външната граница на Европейския съюз. Само за последните 24 часа са били предотвратени 1090 опита за незаконно преминаване през нашата граница, а от началото на годината те са около 90 хиляди. Стоянов припомни, че Европейската комисия е отпуснала още близо 70 млн. евро за закупуването на допълнителна специализирана техника и високо проходими машини. Той изрази оптимизъм, че България и Румъния ще получат покана за влизане в Шенген през октомври, в рамките на Испанското председателство на Европейския съюз.
По повод срещата си с близки на загинали при катастрофи, министър Стоянов обясни, че вече са внесени промени както в Наказателния кодекс, така и в Закона за движение по пътищата, които целят увеличение на наказания за водачи, които причиняват смърт след употреба на алкохол и наркотични вещества. Той допълни, че продължава засиленият контрол по пътищата от страна на МВР, в ход е и обществена поръчка за още камери и друга техника. Калин Стоянов определи като пробив окончателната присъда по делото срещу журналиста Милен Цветков, където съдът записа, че престъплението е извършено при евентуален умисъл.