Второто издание на "Ден на полето" бе официално открито днес. Организатор на тридневното събитие е Добруджанският съюз на зърнопроизводителите като член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. За втора поредна година "Ден на полето" ще събере на едно място земеделци от цялата страна и фирми от селскостопанския сектор от 25 юли до 27 юли в полето край Добрич на Пети километър по пътя за Варна. Инициативата е посветена на любовта към земята и вдъхновението за сътрудничество и ще обедини науката, образованието и забавлението. 
Официални гости на събитието са кметът на Добрич Йордан Йорданов, заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева, областният управител на Добрич Йорданка Костадинова, председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов и председателят на Българска аграрна камара Костадин Костадинов.  
"Въпреки трудностите и неволите, които имате, успявате да нахраните страната". Това каза в поздравлението си кметът на Добрич Йордан Йорданов. 
Областният управител на Добрич пожела здраве и просперитет на организаторите и производителите. "Нека стопанската година възнагради труда ви", пожела още Йорданка Костадинова. 
Костадин Костадинов и Илия Проданов също пожелаха успешна година на земеделците и зърнопроизводителите. 
Радостина Жекова, председател на ДЗС, обяви от сцената инициатива в подкрепа на Професионална гимназия по аграрно стопанство. Подредена е фотографска изложба, картините от която са предоставени за продажба в подкрепа на училището. 
Жекова каза още, че се насърчават младите хора в земеделието. Това е една от каузите на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.
Заместник-министър Таня Георгиева пожела това събитие да се разрасне и да се "заразят" и другите да правите и да популяризират работата на земеделците и фирмите в селското стопанство. Пожелавам стабилност през следващата кампания. Да е по-стабилна", пожела още зам.-министър Георгиева.
Празникът продължава с концерт. В него ще се включат Клуб за народни танци "Жътвари" от Добрич и певците Георги Костадинов и Ивелина Росенова.  
Вторият ден е посветен на децата. Празникът за тях ще започне в 15:00 часа. Малчуганите ще имат възможност да научат как се прави брашно и как се меси хляб. Програмата продължава с демонстрации по майсторско управление на трактори от учениците от Професионалната гимназия по аграрно стопанство. Посетителите ще имат възможност да участват в дискусия на тема: "Спорове в земеделието и арбитражът като способ за решаването им", представена от регионалните арбитри от Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата. Всички заинтересовани ще могат да задават и своите въпроси към представители на Държавен фонд "Земеделие". Областен информационен център - Добрич също ще се включи с приемна във втория ден от феста. Вечерта ще завърши с концерт на Deep zone project.
Според програмата на организаторите през третия ден са предвидени много демонстрации с различни видове машини. Вечерта ще бъде закрита с конкурса "Полето търси талант" на Тутурутка.  
Земеделците си пожелаха и дъжда след тридневния фестивал.