В Свищов днес беше измерена максимална температурна стойност от 40,3 градуса на сянка в късния следобед. Това съобщиха за БТА от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.
Тази стойност не е рекордна. От станцията уточниха, че най-високата стойност през този месец е регистрирана на 1 юли 2017 година - 41,3 градуса по Целзий. 
Всички обществени чешми в града работят. Гражданите търсят сенчестите места, предимно се придвижват с автомобили, които са климатизирани и избягват да излизат навън около обедните часове на деня. Според тях най-голямото спасение от жегите са басейните и морето.
Няма постъпили сигнали за пострадали от жегите в Свищов. Медици от екипите на Спешна помощ припомнят, че е изключително важно да се приемат по 2-3 литра вода на ден, за да се предпази организмът от обезводняване. Те съветват да останем вкъщи между 10:00 и 18:00 ч., а ако имаме наложителна причина да излезем, задължително да носим светли дрехи.  
На днешния ден от Националния институт по метеорология и хидрология е обявен най-високият, червен код за опасно горещо време за три области в Северна България - Великотърновска, Русенска и Плевенска. 
Утре също се очакват високи температури във Великотърновска област.