Книга за местността Въртопо в столицата ще бъде представена на 3 август в пространството на Swimming Pool. Автори на публикацията „Непотребен наръчник за Въртопо и неговите бурени“ са Франческа Кастанети и Андреа Попйорданова. В нея те поставят под съмнение понятията за красота и полза в отношенията на човека със земята и растенията, съобщават организаторите.
По думите им, Въртопо е обширна поляна извън центъра на София, която не е нито град, нито градина, а книгата изследва естествената склонност на хората да събират, назовават и класифицират. Освен това, изданието задава въпроси за езика, който хората използва, когато говорят и пишат за растенията.
В рамките на събитието на 3 август Франческа Кастанети ще говори и за своя опит като етноботаник и връзката на етноботаниката с културата и науката.
Представянето на „Непотребен наръчник за Въртопо и неговите бурени“ е част от проекта „Нови екологии“. Третата изложба от него с творби на Били Матеева, Елена Назърова и Мария Налбантова може да бъде видяна в пространството на Swimming Pool до 10 август.
Проектът се реализира в рамките на Culture Moves Europe и е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз. „Нови екологии“ се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Визуални изкуства“ на Министерство на културата. / ГН