Начинаещи предприемачи преминаха 48-часово практическо предизвикателство за основаване на компания или разработване на социален проект в Бургас. Това се случи в рамките на инициативата "ABLE Уикенд Активатор" (Weekend Activator), която бе организирана от Сдружение "Асоциация на българските лидери и предприемачи" и Община Бургас. За трета поредна година в него се включиха участници от цялата страна - младежи от 19 до 35 години, които получиха съвети за развитието на своите бизнес идеи от специалисти в областта на предприемачеството.
Обучението включи профилиране на клиенти и клиентско преживяване, валидация на идеите, идентифициране на най-ключовите функционалности за потребителите, изграждане на бизнес модел, първи стъпки на пазара. Младежите имаха възможност да научат и как да презентират стартъп идея и да привличат успешно съмишленици, партньори и инвеститори.
Идеята на организаторите е подпомагане на процеса за развиване на умения в участниците, анализ и валидиране на бизнес идея, интервюта с потенциални клиенти, разработване на бизнес план, презентационни умения, умения за свързване с хора и създаване на нови контакти и други, уточниха от пресцентъра на местната администрация. В заключителната част на събитието участниците представиха резултатите от двудневната си работа пред специално селектирано жури. Петте отбора бяха приветствани от заместник-кмета на Община Бургас по въпросите на културата, туризма и спорта Диана Саватева. Те направиха структурирани презентации на проектите си, а победител в състезанието беше отборът на "Сингъл Пас" (SinglеPass), който ще получи подкрепа с консултации от професионални експерти, за да продължи развитието на идеята си.
Участниците в него представиха идея за софтуер, който прави еднократна проверка на самоличността на клиента и му позволява да я използва неколкократно при регистрация или проверка в други компании, изискващи такъв тип верификация.