Хуманитарният център „Каритас“ във Варна осигурява летни артистични и образователни занимания за 40 деца на бежанци от войната в Украйна, съобщиха днес от организацията. За БТА от там уточниха, че те са с продължителност три -четири часа и се провеждат в Кранево и в комплекс „Златни пясъци“, където са настанени семействата. Инициативата за летните занимания е част от подкрепата, която мрежата на „Каритас“ в България оказва със съдействието на Католически служби за помощ. Програмата осигурява забавления за децата, провокира тяхната креативност и ги насърчава да практикуват български език в неформална среда.
Освен групови занимания за малчуганите, „Каритас“ във Варна оказва и подкрепа на бежанците за настаняване, образование и за достъп до трудовия пазар у нас. Всеки, който има нужда, може да посети центъра, намиращ се в Двореца на културата и спорта в крайморския град, или да се обади на тел. 0882805867.
Хуманитарният център във Варна е инициатива на Русенската католическа организация „Каритас“, която действа на територията на Северна България и оказва помощ на най-нуждаещите се. От началото на годината до сега, в региона на крайморския град, тя е подкрепила близо хиляда бежанци от Украйна, благодарение на партньорството си с различни международни донори и институции.