Съветските паметници в градската среда са във фокуса на предстоящата изложба „Red Lines“ на визуалния артист Луиза Марган. Откриването е на 26 юли в столичната галерия „+359“, съобщават организаторите.
В експозицията си авторката показва хипотетично бъдеще, в което съветските паметници са премахнати от градската среда и са преместени далеч от публичното пространство.
„Тя ни провокира да забелязваме и да оценяваме всеки акт на съпротива, но и ни припомня колко важни са изкуството, културата и градската среда за формирането на идентичност и колко лесно те биха могли да бъдат инструментализирани“, коментира кураторът на изложбата Марина Славова. По думите й произведенията на Марган почти винаги разглеждат темата за историческия наратив, социалните и политически аспекти на промяната и сблъсъка между Изток и Запад. 
Основна част от работата й е именно изобличаването на структури, свързани с политическо, социално или икономическо потисничество, чрез деконструиране и реконтекстуализиране на намерени обекти, материали и изображения, допълва Марина Славова.
Луиза Марган e визуален и концептуален артист от български и хърватски произход. След като учи живопис в Любляна, тя продължава академичното си образование в катедрата по сценични изкуства и скулптура в Академията за изящни изкуства във Виена, където след това се премества за постоянно.
Нейни творби са представени в международни публични и частни художествени колекции, включително Музея за съвременно изкуство „Белведере 21“, Музея за съвременно изкуство в Загреб, Музея на тютюна в Любляна и др. Тя е носител на стипендията на Международното студио & Кураторска програма (ISCP) в Ню Йорк през 2008 г. и стипендията за визуални художници за 2019 г. в Akademie Schloss Solitude в Щутгарт, Германия. В момента Луиза Марган е резидентен артист за 2023 г. в ZF Art Foundation във Фридрихсхафен, Германия. / ГН