Безценните съкровища на тракийските царе, които са част от експозицията на пловдивския Регионален археологически музей, предстои да бъдат показани на няколко места извън страната. Това съобщи директорът на културния институт доц. д-р Костадин Кисьов на пресконференция по повод откриването на изложбата “Власт и сила. Късната бронзова епоха по нашите земи”.
В края на тази година част от сребърните находки на одриските царе, открити в Дуванлии и Черноземен, ще гостуват в Република Северна Македония като част от представителна галерия, посочи той. Организатори са Министерството на културата, Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките и Регионалният археологически музей в Пловдив. Експонатите ще останат зад граница три месеца, каза Кисьов. 
През идната година същите експонати ще бъдат показани като цели комплекси, включително и с въоръжението, в един от най-големите музеи в света - “Пол Гети”, в Съединените американски щати, където ще останат за една година заедно с Панагюрското съкровище, съобщи директорът на музея в Пловдив и допълни, че изложбата в “Пол Гети” се подготвя от четири години. 
Костадин Кисьов благодари на Община Пловдив и подчерта, че археолозите в града не спират да работят интензивно с помощта и финансирането на местната власт. В момента пет екипа изследват основни обекти като Брезовско шосе, Небет тепе, Източната врата, Могилата на Южен, посочи той. „Всички обекти, в това число и тези за старите средновековни столици, са замразени и чакат финансиране от Министерството на културата, в случай че изобщо има такова. Има подадени 150 плана и всички чакат, единствено ние имаме обезпечено финансиране от общината ”, отбеляза Кисьов.
Зам.- кметът по култура, археология и туризъм в Община Пловдив Пламен Панов благодари на екипа на музея за инициативността и ги поздрави за инициативата Вълчитрънското съкровище да пристигне в период, когато градът е изпълнен с туристи. Той напомни, че от 2020 година насам, Община Пловдив е отделила 1 250 000 лв. за археологически изследвания за обекти като Малтепе, Форум север, Източната врата и Голямата Могила. „Още в първата година на мандата говорихме с доцент Кисьов да се проведат изследвания отвъд центъра на града и това се случи. Археологическият музей е един от най-добре разрастващите се в града ”, коментира още Панов.
„Идеята е да покажем в какъв подтекст се появява Вълчитрънското съкровище, което е акцент в изложбата и за какво е толкова значимо за историческата просвета. Откриването на бронзовата сплав трансформира живота, тя е значима за земеделието, за военните дейности, основава търговски пътища. Представяме 166 предмета от НАИМ към Българска академия на науките, както и още едни забавни предмети, керамичните съдове, открити в пловдивския квартал Каменица от археолога Петър Детев. Посетителите ще видят и находки от Семерджиево, Горско Косово и Връбница ”, коментира кураторът на експозицията “Власт и сила. Късната бронзова епоха по нашите земи” Екатерина Илиева.
Изложбата “Власт и сила. Късната бронзова епоха по нашите земи” ще продължи до 18 ноември.