Засилен контрол по всички направления, свързани с безопасността на движение, се осъществява на главния път към Граничния контролно-пропускателен пункт "Маказа" на територията на Областната дирекция на МВР в Кърджали, съобщиха от Регионалния пресцентър на дирекцията.
Мерките са по повод засиления трафик към пункта и от него към България. С приоритет по главния път работят мобилните технически средства за контролиране на скоростните режими, като тенденцията е най-много клипове за превишена скорост да са на територията на общините Кирково и Кърджали. Полицейски служители осъществяват контрол за правоспособност, употреба на алкохол и наркотични вещества от водачите. Ежедневни са планираните мерки в специализирани операции по линия на безопасността на движение по трасето на главния път, допълват от полицията.
От началото на юли трафикът по път I-5 достигна 6500 автомобила среднодневно. От тях 70 процента са с чужда регистрация. При последния тежък пътен инцидент на 23 юли в района на кирковското село Първица петима души пострадаха при челен сблъсък на български и румънски автомобили.