"Алкомет" АД е един много важен пример как българската индустрия трябва да се развива – да инвестира в модерни технологии, в развитие на човешките ресурси, да вярва на България и на нашите експерти, че могат да създават нови продукти, продукти с добавена стойност. Това каза пред журналисти в Шумен министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов при посещението си в завода на компанията, която е най-големият български производител на алуминиеви продукти. Той бе посрещнат и придружаван в завода от мажоритарния собственик и председател на Надзорния съвет на "Алкомет" Фикрет Индже. 
Неслучайно обиколката, която започваме за срещи с бизнеса, тръгва от Шумен. "Алкомет" стана инвеститор на годината за 2022 г. Това е компания с над 40-годишна история, която при сегашното ръководство (на Фикрет Индже -б.а. ) досега е инвестирала над 170 млн. евро. "Беше абсолютно разбираемо, че вие бяхте избран за инвеститор на годината за 2022 г. Освен, че "Алкомет" инвестира над 27 млн. лв. само за миналата година, отворихте и нови пазари за вашата продукция в САЩ. За мен това е наистина един пример как трябва да се развива българската индустрия“, отбеляза Богданов в присъствието на Фикрет Индже.
Това, което искам да ви потвърдя още веднъж, е, че в лицето на Министерството на икономиката, на българското правителство, вие ще имате един надежден партньор. Трябва да разчитате на подкрепа от страна на България, както вие, така и бизнесът. За нас е изключително важно да осигурим една предвидимост на бизнеса, подкрепа в осигуряване на необходимите ресурси, за да може "Алкомет" и други български компании да се развиват успешно, да отварят нови пазари, да добавят стойност към своите производства, каза министър Богданов. 
За нас е изключително важно да имаме и подготвени терени, в които такъв тип проекти да се развиват. Това е една от причините, поради които започваме много активна кампания в момента за цялостна нова политика за развитие на индустриалните ни терени. Това беше един от основните проблеми, който голяма част и от инвеститорите адресираха към нас – за неподготвени индустриални терени, без необходимата инфраструктура и ресурси. Още тази седмица започваме активна работа с екипа на Министерството на икономиката и индустрията - да осигурим план, по който да работим в следващите месеци, за да си подготвим терените, инфраструктурата към тях и ресурсите, които са необходими, посочи Богданов.  
Ще се радвам да ви бъдем полезни и в бъдеще да имате една предвидимост, че България е един надежден партньор на инвеститори като вас, че ще успяваме заедно да осигуряваме и икономически растеж, и по-висок стандарт на нашите граждани, заяви министърът на икономиката и индустрията.
"Смятам, че в Шумен имате много примери, с които може да се гордеете – с компания като "Алкомет" и зоната, която е стартирала в едно публично-частно партньорство (Индустриален парк - Шумен - б.а.). Днес ще имам и среща на място с оператора на зоната. Смятам, че това са едни добри примери, които ние трябва да показваме. Смятам, че тепърва най-доброто за Шумен предстои", каза още министър Богданов.  
В Шумен днес той ще се срещне и с други представители на бизнеса от региона.