Управителният съвет на „Музикаутор“ даде ход на третото издание на инициативата „Светилник“, което се провежда под патронажа на Министерството на културата, съобщават от организацията на автори и композитори.
На свое заседание ръководството на „Музикаутор“ е взело решение да бъдат отпуснати 50 000 лева от бюджета на културния фонд на организацията.
„Решението идва като естествен отговор на впечатляващите резултати, които „Светилник“ постигна в своите две предходни издания. Благодарение на тях вече 13 български училища от общините София, Нови Искър, Стара Загора, Казанлък, Благоевград и Кюстендил взеха участие в едно незабравимо преживяване за деца, родители, учители, творчески и филмови екипи, както и за „Музикаутор“ и всички партньори и дарители в инициативата“, коментират от „Музикаутор“.
Освен спомен за хиляди хора, чрез инициативата „Светилник“ училищата получиха свои специално създадени уникални химни, както и видеоклипове към тях, които отразяват идентичността, историята и ценностите им, и които се превръщат в неразделна част от тяхната ритуализация.
„Това е и мисията на „Светилник“ – да обединява и да предложи модел, основан на музика, творчество, взаимодействие, отговорност и разбиране на ценностите, които изграждат и ни свързват в една хармонична общност“, казва Иван Димитров – изпълнителният директор на „Музикаутор“. „Избрахме стих от поемата на Иван Вазов „Моите песни“, защото  химните, които се създават, стават белег на общността и също така – част от всеки. А общностите, формирани в училище, имат най-дълбоки корени, които остават през целия живот“, допълва той.
Всяко издание на инициативата завършва с кулминация – празничен концерт за малки и големи, „Светилник“, на който се представят премиерно новите химни, създадени за училищата. През 2023 г. той бе в Народния театър „Иван Вазов“. 
БТА е сред партньорите на „Светилник“, заедно с БНР, НАТФИЗ, а събитието стана част от календара с културните събития на Столичната община за 2023 г. 
/ДД