Районният съд в Кюстендил наложи наказания на четирима български граждани, обвиняеми за противозаконно подпомагане на 13 граждани на Кралство Мароко да пребивават или преминават в страната, в посока границата с Република Сърбия, в нарушение на закона. Целта на обвиняемите е била да набавят за себе си имотна облага, съобщиха от съдебната институция. Съдът е одобрил споразумението, постигнато между Районна прокуратура – Кюстендил и защитата на обвиняемите. 
Асен И. (38 г., осъждан) от община Стражица, област Велико Търново, се e признал за виновен в това, че на 2 юли, в района на с. Добри дол, общ. Трекляно, в съучастие като съизвършител с Д. А. (44 г., неосъждан),  С. М. (на 17 години, неосъждан)  и Н. Д. (21 г., неосъждан), противозаконно е подпомогнал 13 граждани на Кралство Мароко да преминат в страната в нарушение на закона.
Превозваните чужденци са граждани на трета държава и са се намирали на територията на Република България, в нарушение на условията за престой и пребиваване, като деянието е извършено чрез използване на моторни превозни средства - лек автомобил с великотърновска регистрация и микробус. Лекият автомобил се е движел като пилотна кола, а чужденците са били превозвани в микробуса, казаха за БТА от съда.
Асен И. е осъден на 1 година и 3 месеца "лишаване от свобода", при първоначален режим "строг" и трябва да плати 5000 лева глоба. За други двама от съизвършителите съдът постанови условни присъди съответно от шест и 11 месеца, с изпитателен срок от три години, а за непълнолетния С. М. – "обществено порицание", което да бъде изпълнено чрез обявяване на присъдата пред обществеността в село Сушица, посредством залепването ѝ на видно място на административната сграда на кметството.
След споразумение с прокуратурата, съдът постанови присъди и за четирима граждани на Република Сирия, които се признаха за виновни в противозаконно подпомагане на чужденци – 19 граждани на Република Сирия и един на Афганистан, да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона.
Омар А., (18 години), Мохамад Ф.  (40 г.), Ибрахим А., (22 г.) и Асаад А., (42 г.) са се признали за виновни за това, че на 15 юни, в района на село Добри дол, община Трекляно, на около 10 000 м от държавната граница с Република Сърбия, са подпомагали чужденци да преминат в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на управлявани от тях превозни средства. Четиримата чужди граждани, които са неосъждани към момента, ще изтърпят наказания "лишаване от свобода" за срок от по 11 месеца, изпълнението на които се отлага за изпитателен срок от по три години.
Това е първият случай в района, при който граждани на Сирия подпомагат свои сънародници в опитите им да излязат незаконно от границите на България, коментираха пред БТА от прокуратурата в Кюстендил.