Комисията по транспорт към Столичния общински съвет (СОС) разгледа предложението на Зафир Зарков, Калоян Паргов, Борис Бонев и Симеон Ставрев за въвеждане на единен стандарт за обозначаване на линиите на обществения градски транспорт, съобщиха от пресцентъра на Съвета.
Става дума за визуализациите, които се поставят на спиркови знаци и електронни информационни табла, на интернет страницата на „Център за градска мобилност", както и в самите превозни средства. Всички линии в момента са с буквени обозначения, което създава редица неудобства и неясноти за потребителите, поясняват от СОС.
Буквеното индексиране създава и затруднения за пътниците поради използването, както на кирилица, така и на латиница.
Друго затруднение за пътниците, използващи електронните табла, е, че на таблото се изписва първата и последна спирка по маршрута, което при дълги имена на спирките води до удължено време за изчакване, докато се появи дестинацията. Първата спирка от маршрута не дава важна информация на пътниците, тъй като те се намират на следваща спирка от този маршрут и за тях е по-важно да се визуализира дестинацията. Същото важи и за превозните средства, които имат челни електронни табла, позволяващи визуализация на номер и маршрут.
Затова вносителите на доклада предлагат да се премахне буквеното индексиране към номерата на линията, като досегашните: линии с индекс „Е" остават със същия номер автобусна линия. От СОС предлагат допълнителните линии да започват с номера от 800 нагоре, като сегашната линия Д1 да стане 801, както и нощните линии да започват с номера от 900 нагоре, като сегашната линия N1 да стане 901, N2 да стане 902, N3 да стане 903, а N4 да стане 904. Друго предложение е експресна линия Х50 да остане само с номер 50.
Общинските съветници предлагат още на електронните табла по спирките да се изписва само номер на линията и крайната спирка по маршрута, като за вида транспорт се използва само А за автобусна линия, ТМ за трамвайна линия и ТБ за тролейбусна линия.
Днес от СОС съобщиха още, че на предстоящото заседание на Съвета на 27 юли предстои да бъде обсъдено предложение за връщане на нощния транспорт в столицата, който бе спрян през 2020 г. заради пандемията от коронавирус. Общинските съветници Борис Бонев и Симеон Ставрев дадоха брифинг по темата и предложиха още годишната абонаментна карта от 365 лв. да включва и услугата нощен транспорт.