Днес се навършват 20 години от катастрофата в местността Бетоловото край Разлог на военен хеликоптер Ми-17 по време на операция за потушаване на горски пожар, възникнал на 23 юли 2003 г. в местността Църнако край Предела в Национален парк „Пирин“. Това сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА.
Загиват военните летци майор Милко Пейковски, капитан Николай Радулов, бордният техник офицерски кандидат Бойко Панайотов и полк. Кирил Чемишки от Регионалната дирекция на вътрешните работи в Благоевград. 
Според Министерство на отбраната основната причина за катастрофата на вертолета е внезапно възникнал силен страничен вятър, а малката височина и скорост на полета в момента на изпълнение на задачата и силно пресеченият терен на местността не са позволили на екипажа да изведе вертолета от създалия се критичен режим на полета.
Със заповед е забранено паленето на огън на територията на Национален парк „Рила“, информира БТА по-рано днес. Забранява се паленето на открит огън и извършването на огневи дейности на територията на националния парк, включително в кътовете за отдих и другите обособени места за палене на огън. Забраната е в сила до 31 октомври т.г.
От Планинската спасителна служба призоваха туристите да внимават с боравенето с огън в планините заради горещините и риска от пожари.
Модул от Четвърти артилерийски полк в Асеновград в състав от 32-ма военнослужещи с шест броя техника оказва помощ в погасяването на голям горски пожар край първомайското село Буково от 6:55 тази сутрин, съобщи БТА по-рано днес. Вчера край Буково възникна горски пожар с три огнища, който се разпространи бързо на широк фронт в трудно пресечен терен.
От Министерството на отбраната съобщиха за БТА, че след 2003 година няма други подобни инциденти по време на спасителни операции.