Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков ще присъства на откриването на Международната олимпиада по лингвистика в Банско. То ще се състои на 24 юли, понеделник, в 16:00 ч. в читалище "Никола Йонков Вапцаров", в града, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).
Най-престижното международно състезание по лингвистика събира в Банско 53 отбора с над 200 ученици от цял свят. 
Това е 20-о издание на олимпиадата. Тя се провежда ежегодно, а България е неин основател. Първото издание е през 2003 г. в Боровец. През 2015 г. нашата страна отново е домакин - този път в Благоевград. България участва със свой отбор във всички олимпиади досега. 
БТА информира на 21 юли, че до 29 юли Банско е домакин на двадесетата международна олимпиада по лингвистика. В планинския град пристигат повече от 200 състезатели от 40 държави, за да премерят знания с едни от най-сложните задачи в света и да определят най-добрите ни ученици. 
Гимназистите, участници в състезанието, се състезават в индивидуални и отборни надпревари, а целта е да решат сложни задачи с езиков материал, на непознат за решаващите език. В индивидуалното състезание се решават пет задачи за шест часа. В отборното - една задача за четири часа, като се работи в екип. Обикновено задачите за отборното състезание са доста по-сложни и по идея по-близки до реални ситуации, с които се сблъскват учените лингвисти.
Ръководител на националния ни отбор е инж. Александър Велинов, който е и основен инициатор за домакинството, председател на организационния комитет и постоянен член на Международния борд на олимпиадата.