Гърция е постигналa сделка със своите международни инспектори за преструктуриране на задълженията на средиземноморската страна, съобщава Ройтерс. Споразумението ще позволи отпускането на дълго отлагания пореден спасителен транш за Атина.
Според гръцкият министър-председател Андонис Самарас споразумението не включва изискването за нови мерки за строги икономии. Министърът на финансите Янис Стурнарас от своя страна посочи, че официалният текст на споразумението ще бъде изготвен в следващите няколко дни.

Споразумението бе сключено след шест месеца на застой в преговорите с представителите на Международния валутен фонд , Европейската централна банка  и Европейската комисия. Диалогът бе осеян с проблеми по редица въпроси, включително уволненията в публичния сектор и пазарните реформи.

Спасяването на Гърция е една от основните теми в Европа от 2010 г. насам. Изплащането на спасителните заеми за Атина зависи от изпълнението на ключовите критерии, формирани от кредиторите, в това число намаляване на разходите, увеличаване на данъците и реформи в редица сектори.