Танго концерт по повод Световния ден на бандонеона ще изнесат Стоян Караиванов и ръководения от него Orquesta Tipica Libertango. Събитието ще се състои днес в атриума на галерия „Квадрат 500“, съобщават организаторите.
По думите им бандонеонът е основния и най-важен инструмент на танго музиката. В рамките на концерта музикантите ще отдадат почит към аржентинския бандонеонист Анибал Тройло, чиято рождена дата се приема за световен ден на инструмента. За любителите на аржентинското танго в галерията ще бъде предвидена и зона за танцуване.
Преди дни Стоян Караиванов бе отличен с приза „Музикант на годината“ (2022) в националната анкета на предаването „Алегро виваче“ по програма „Хоризонт“ на БНР. Той се посвещава на бандонеона през 2020 г. Причината за това е любовта му към музиката на Астор Пиацола, която го кара да се потопи дълбоко в историята на тангото.
Освен на отличието „Музикант на годината“, Караиванов е победител в категория „Музика" в конкурса на фондация „Стоян Камбарев" и печели първа награда на конкурс в Клингентал, Германия.
През лятото на 2022 г. музикантът създава първия класически български танго оркестър. Orquesta Tipica Libertango е свирил два пъти в зала „България“. / ГН