В резултат на успешната съвместна работа на служители на Агенция „Митници", ГД „Гранична полиция" и ОДМВР - Благоевград бе предотвратена контрабанда на голямо количество канабис с товарен автомобил, идващ от Гърция през ГКПП-Илинден. Камионът е управляван от 31-годишен румънски гражданин и по документи е превозвал пластмасови изделия -  чинии, чаши и кутии за сладолед. Ако не е бил заловен на южната граница, румънецът щял да опита да премине в родината си през Дунав мост.

На база „анализ на риска" екип от мобилна група от ЦМУ и служители на Митница Югозападна и на Гранична полиция отклоняват камиона за митническа проверка, при която са открити пакети със зелена тревиста маса.

При проверката са открити 18 средноголеми кашона с по 12-14 пакета в тях и 7 големи кашона със средно по 40 пакети с пресована суха тревиста маса, която отговаря при полевия тест на канабис. Пакетите били увити с двойно фолио с цел да не бъдат засечени от рентгеновите системи.

Наркотикът е с общо тегло 602 кг на обща стойност около 2 408 000 лева (съгласно ПМС №23/29.01.1998г. за определяне на цените на наркотичните вещества по тарифа за нуждите на съдопроизводството - престъпление по чл. 242, ал. 2, пр.1 от НК).

Румънският шофьор, превозното средство и марихуаната са задържани в ГПУ-Гоце Делчев. По случая в граничното полицейско управление е започнато досъдебно производство. С постановление на Окръжната прокуратура в Благоевград на румънския гражданин е взета постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража".