Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Иван Вазов при храма „Света София” (на ул. „Г. С. Раковски“) на 9 юли. Поводът е 173-ата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература и по този повод посещенията в столичната къща музей „Иван Вазов" ще бъдат с вход свободен, съобщават от Националният литературен музей.
„Каним жителите и гостите на София заедно да почетем паметта на народния поет Иван Вазов, който сам за себе си казва: „Аз пях за България, защото я обичах; аз насаждах в младите души вяра и обич към своето, защото бях син на България; аз прославих нейната божествено хубава природа, защото бях очарован от нея; възпях нейните идеали, защото бяха свещени”, „дадох всичко добро, каквото можех да дам на отечеството. Малко бе, но толкоз имах”, казват организаторите на събитието.
По повод годишнината на Вазов пред Народния театър актьори ще представят откъси от „О, ти, която и да си“ - пиеса по стихове на Иван Вазов, написана от Мирела Иванова, която е част от програмата на Народния театър.
/ВСР