Украйна никога няма да признае присъединяването на Крим към Русия. Това заяви на брифинг говорителят на украинското външно министерство Евгений Перебийнис, предава Интерфакс. Партията "УДАР" на Виталий Кличко пък призова за незабавно скъсване на дипломатическите отношения с Русия.
„Не признаваме и никога няма да признаем така наречената независимост и така наречения договор за присъединяване на Крим към Русия”, заяви говорителят. Той добави, че подписаният в Москва договор „противоречи на демокрацията, правото и здравия разум”.

„С оглед на враждебните действия на руските власти и практиката в международните отношения, настояваме за незабавно скъсване на дипломатическите връзки между Украйна и Русия”, заяви лидерът на партията Виталий Кличко след обявеното от руския президент присъединяване на украинската автономна република Крим и украинския град Севастопол към състава на Русия.

Председателят на Партията на зелените в Украйна Денис Москал призова от своя страна Киевският общински съвет да изключи Москва и Санкт Петербург от списъка на градовете, побратимени с Киев. Интересното, е че Москал, на украинския националистически жаргон означава московчанин, руснак.