Манол Пейков, Борислав Сандов и Любомира Колчева ще представят книгите „Гласове от зеления свят“ и „Норвежка гора“. И двете заглавия излизат с логото на издателство „Жанет 45“ и имат обща премиера в Гьоте-институт тази вечер.
В книгата „Гласове от зеления свят“ трийсет изключителни растения ни разказват за себе си и разкриват специалните си умения и стратегии за оцеляване. А във всяко от тях има по цял свят за опознаване. Тук са обикновеният смърч и йерихонската роза, полярната върба, червеното мангрово дърво, гинкото, маслината, баобабът, гигантската секвоя... Пъстра компания от забележителни създания, покрай които ще научим нещичко не само за тях, но и за себе си, разказват организаторите на събитието.
Изданието представя любопитни факти за деца и възрастни, събрани от Стефано Бордильони с подкрепата на ботаниците от Падуанския университет (който през 2022 г. навършва осем века) и красиво онагледени от Ирене Пенаци, разказват от издателство „Жанет 45“.
Книгата „Норвежка гора“  е едновременно преглед на норвежките традиции в отоплението на дърва и подробен справочник за дърветата и дървесината. Авторът Ларш Мютинг събира в нея познанията на водещи норвежки учени и на опитни стопани от най-студените райони на страната, разказват издателите.
От „Жанет 45“ описват изданието като „полезна книга за всеки, който използва жив огън – независимо дали си купува дървата в чували, или като истински ентусиаст ги поваля собственоръчно. Благодарение на нея можем да сме сигурни, че сме похарчили парите си за най-добрите инструменти, и че разпалваме печката си правилно, а това със сигурност ще направи удоволствието от огъня още по-голямо“.
/ВСР