Кърджали е един от градовете в страната в които италианското трио сопрани, заедно с Врачанския симфоничен оркестър под диригентството на маестро Христо Павлов, ще посети в рамките на турнето си из България. Концертът им в родопския град е на 13 юли в залата на Дом на културата, а продажбата на билетите вече набира скорост, каза за БТА директорът на културната институция Марияна Ликова.
Тя допълни, че концертното събитие съвпада с приключването на лятната академия на Дом на културата.
„Хубавото е, че децата, които сега ходят на уроци по пиано и цигулка ще могат да видят как се случва един концерт с участието на изпълнители от такава величина, а това според мен ще е полезно за тях и ще им даде допълнителна мотивация“, коментира Ликова.
Тя обясни, че не за първи път ръководената от нея институция работи с Врачанския симфоничен оркестър, като припомни концерта “Пътешествие из Средиземноморието“ от 2020г., с участието на сопраното Валентина Корчакова и тенорът Марио Николов, отново под диригентството на Христо Павлов.  
„За предстоящия концерт от Врачанския симфоничен оркестър поискаха да е на закрито и заради хубавата акустика на нашата зала. От предходните си изяви в нашия град усетиха, че тук има потенциал и страхотна публика“, каза още Марияна Ликова.
Италианско трио сопрани пристига за първи път в България. В годината на честването на 100-годишнината от рождението на Мария Калас, Елена Роси, Марика Франчино и Виола София Нисио представят проекта Il Mondo. 
Освен в столицата и в Кърджали, турнето включва изяви в Плевен, Перник, Пловдив, Враца, Карлово, Варна, Търговище,  Ямбол и Хасково.