Изложба в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна, представяща българската природа като източник на вдъхновение, бе открита днес. Експозицията е подредена в партньорство с Българската фондация „Биоразнообразие“ и предизвиква посетителите да търсят приключения не само чрез книгите, но и в красивите, богати на биоразнообразие, места в страната ни.
Снимките, включени в изложбата, са дело на специалисти от различни природозащитни организации и любители туристи, обясни представителят на фондацията Ива Георгиева. Според нея съчетаването им с книгите в експозицията е послание да бъдем по-загрижени какво се случва около нас, да станем по-грижовни.
В центъра на изложбата стои Червената книга на България, за да напомня, че имаме отговорности, че природата има нужда от нашата закрила, допълни Кристиана Димчева, главен библиотекар. Тя допълни, че в експозицията са включени книги за малки и големи – художествена и научно-популярна литература, албуми с фотографии. Те са писани в различни времена, но посланието им е едно – да пазим и обичаме природата и нейните обитатели. Експозицията, в която присъстват и постиженията на българските антарктици, акцентира върху многообразието на българската земя, но и върху нейната уязвимост.