По идея на Регионалния исторически музей в Ямбол за поредна година се провежда инициативата "Ваканция, здравей! В музея ти я преживей!" във Възрожденския етнографски комплекс в града. Деца на възраст между 8 и 12 години имат възможност да се запознаят с любопитни теми като създаването на ямболския герб, кметовете през годините, игрите на баба и дядо, занаятите в миналото и днес, разказа за БТА Станислава Минева, уредник в отдел "Българските земи - XV - XIX век".
По думите ѝ учениците изучават теми от историята на града, адаптирани за възрастта им. "Децата, които приемаме за лятното училище, трябва да са преминали първи клас, защото много голяма част от занятията са практически. След лекциите, които им преподаваме, те трябва да напишат какво са разбрали, за да сме сигурни, че в крайна сметка целта е постигната и са научили нещо, което да им бъде полезно в бъдеще."
Програмата на лятното училище включва периода на Възраждането, новата и най-нова българска история, както и етнография. Днешните занимания включват изучаване на различни занаяти, посочи още уредникът в музея. "С децата учим за грънчарството. Говорихме и за медникарството, златарството и за всички занаяти, за които можем да покажем и нагледно предмети от бита от миналото". Учениците ще имат възможност да приложат наученото на практика в четвъртък, когато гост-лектор ще бъде грънчарят Мария Попова.
Повечето от малчуганите са посещавали лятното училище на музея и миналата година. Десетгодишните Николай и Пресияна посочват рисуването с вълна като любимо занимание. "Реших да дойда, за да играя пак с децата и да правя интересни неща, да рисувам. Много се забавлявах и другата година ще дойда пак", казва Николай.
Лятното училище "Ваканция, здравей! В музея ти я преживей!" започна на 17 юни с най-големия пътуващ фестивал в България "Лятно театро" на "Малка театрална компания". Занятията в етнографската къща ще продължат до 7 юли.